Spring naar content

Kennisbank

HR van A tot Z

Zoeken
Onderwerpen
Gekozen filters:

Agressie en geweld

Agressie en intimidatie komen helaas ook op de werkvloer voor. Het kan gaan om fysieke agressie (schoppen, slaan) of verbale agressie (schelden, discriminatie). Dit kan veroorzaakt worden door mensen binnen…
Lees meer

Discriminatie

Discriminatie vindt helaas ook op het werk plaats. Van alle discriminatieklachten die binnenkomen bij de Commissie Gelijke Behandeling, heeft meer dan de helft te maken met arbeid. Het wetboek verbiedt…
Lees meer

Pesten

Meer dan een half miljoen mensen zeggen wel eens gepest te worden op het werk, waarvan 100.000 zelfs op structurele basis. Het gaat dan om minimaal een keer per week,…
Lees meer

Processtappen voor invoering, uitdraging en borging van een sociaal veilige werkomgeving

Richtlijnen over integriteit geven aan welk gedrag van werknemers wordt verwacht. Ze hebben betrekking op de hele organisatie, van bestuurder en toezichthouders tot de operationele werknemers en ook op de…
Lees meer

Psychische klachten

Een somber gevoel, gebrek aan plezier in het werk en prikkelbaarheid kunnen wijzen op psychische klachten, zoals een beroepsgebonden depressie en overspannenheid. Stress of ingrijpende gebeurtenissen op het werk zijn…
Lees meer

Psychosociaal

De meeste mensen brengen een groot deel van hun tijd op hun werk door. De omgang met collega’s en cliënten kan veel invloed hebben op hoe iemand zich voelt, zeker…
Lees meer

Rollen en verantwoordelijkheden voor een sociaal veilige werkomgeving

Een sociaal veilige werkomgeving creëren doe je binnen de organisatie met elkaar (werkgever en werknemers). Hierin heeft iedereen een rol te vervullen en verantwoordelijkheid te nemen. Het gaat om vertrouwen…
Lees meer

Sancties en maatregelen door werkgever

De klachtencommissie kan tijdelijke voorzieningen opleggen en de werkgever kan sancties/maatregelen opleggen. Het verschil is dat de voorzieningen van de klachtencommissie van tijdelijke aard - gedurende de looptijd van de…
Lees meer

Seksuele intimidatie

Eén op de tien werknemers blijkt af en toe last te hebben van seksuele intimidatie. Zelfs een onschuldig bedoelde opmerking kan een veel grotere impact hebben dan was verwacht. Werkgevers…
Lees meer

Stappenplan voor een sociaal veilige werkomgeving

Stappenplan naar sociale veiligheid: Hoe kom ik als werkgever tot een protocol/ gedragscode?Een werkgever moet een werkklimaat ambiëren waarin iedere werknemer zich in elk opzicht veilig voelt. Als werkgever ben…
Lees meer

Vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon is er voor medewerkers die meldingen of klachten hebben over ongewenst gedrag, zoals agressie en geweld, seksuele intimidatie/ongewenste intimiteiten, intimidatie, pesten, discriminatie en racisme. Het positioneren van een…
Lees meer

Werkdruk

Ongeveer één op de drie werknemers heeft last van werkdruk. Een serieus probleem waar werknemer en werkgever rekening mee moeten houden. Want zowel te veel als te weinig werkdruk kan…
Lees meer

Zelftest werkgever

Te hoge werkdruk en ongewenst gedrag kunnen werkstress veroorzaken. Kijk of je genoeg doet om dat te voorkomen of kies uit de thema's werkdruk, pesten, discriminatie, seksuele intimidatie, agressie en…
Lees meer