Aan de slag met Diversiteit & Inclusie binnen je organisatie
Naast talloze initiatieven om sporten toegankelijker te maken, is het ook essentieel dat organisaties, bonden en verenigingen divers zijn. De vraag is alleen: hoe? In dit overzicht delen we diverse tips, richtlijnen en voorbeelden van hoe je werkt richting een diverse en inclusieve organisatie.
In je organisatie
Aandacht voor het thema diversiteit en inclusie binnen je organisatie is de eerste stap om hier ook echt mee aan de slag te kunnen gaan. De Alliantie Sport en Bewegen voor iedereen is een samenwerkingsverband tussen tien organisatie, gericht op dit onderwerp. Door zich samen in te zetten, helpen ze jou om met deze onderwerpen aan de slag te gaan binnen jouw organisatie.
Diversiteit en inclusie in je organisatie kan je op alle niveaus terugzien: in je bestuur, onder medewerkers en bij je leden. Welke mogelijkheden heb je?
- De Normaalste Zaak heeft de routekaart Gelijke Kansen samengesteld om jou als werkgever te ondersteunen.
- XpertHR heeft een whitepaper ontwikkeld waarmee jij kan werken naar de implementatie van Diversiteit & Inclusie in je strategie.
- Op de website van Sport Verenigt Nederland vind je dit uitgebreide overzicht met toolkits. Zo kan je, afhankelijk van je focuspunten, aan de slag om te werken richting een diverse en inclusieve organisatie.
In je bestuur
Een vereniging is er voor de leden. Daarom is het belangrijk dat de leden zich gehoord voelen. Om dit te bereiken, ging voetbalclub FC Trias uit Winterswijk aan de slag met een bestuurlijke vernieuwing. Er werd ingezet op een uitgebalanceerde groep bestuurders, bestaande uit mannen en vrouwen met diverse leeftijden en achtergronden. Zo kreeg je, bijvoorbeeld, een ontzettend goed werkende wisselwerking tussen jongere bestuursleden met frisse ideeën en plannen, en oudere bestuursleden met jarenlange ervaring. Het resultaat? Leden voelden zich beter vertegenwoordigd en meer gehoord door het bestuur.
Een divers(er) bestuur bereik je natuurlijk niet zomaar. Het begint met de wil om een slag te maken. Om je te helpen in dit proces ontwikkelde NOC*NSF met samenwerkende bonden een toolkit. Als jij openstaat voor vernieuwing in je bestuur en toe bent aan een kwaliteitsimpuls, biedt de toolkit een mooie kans om je van A tot Z door het project te helpen, of om je gewoon te inspireren. Zo werk je naar een divers, toekomstbestendig en toegankelijk bestuur dat dichtbij je leden staat. Benieuwd wat jij hieruit kan halen? De toolkit vind je hier.
Onder je werknemers
Om diverse doelgroepen aan het voetballen te krijgen, heb je ook een diverse organisatie nodig, zo luidt de redenering van de KNVB. Dit begint bij de voetbalbond al bij werving en selectie. De CV´s en motivatiebrieven zijn overboord gegooid; elke sollicitant solliciteert door antwoord te geven op vijf functiegerelateerde vragen. Hierdoor selecteert de KNVB op basis van de fit met het gewenste profiel, zonder kennis over naam, geslacht en achtergrond.
Als je zelf aan de slag wil met inclusief werven, kan je op meerdere platformen terecht. De Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) stelde eerder al een whitepaper op met tips en informatie op dit gebied. Ook de Normaalste Zaak heeft een stappenplan ontwikkeld rondom inclusief werven en selecteren. Wil je actief aan de slag? Onder andere het College voor de Rechten van de Mens organiseert diverse trainingen en workshops inclusief werven.
Verder lezen over diversiteit en inclusie in de sport?
– Inspirerende best practices van diversiteit en inclusie in de sport.
– Definitie en cijfers: diversiteit & inclusie in de sport.
– Meer inspirerende voorbeelden vind je op de website van NOC*NSF en Sportplezier.