Sportwerkgever

Preventiemedewerker verplicht: laat uw medewerker scholen ‘Training Preventiemedewerker’

Preventiemedewerker verplicht: laat uw medewerker scholen ‘Training Preventiemedewerker’

Naast de bedrijfsarts krijgt ook de preventiemedewerker een stevigere rol en extra taken in de nieuwe Arbowet. Elke sportorganisatie met méér dan 25 werknemers in dienst, moet minimaal één preventiemedewerker aangesteld hebben (artikel 13, lid 1 van de Arbowet). Bij sportorganisaties met maximaal 25 werknemers in dienst mag de directeur zélf de preventiemedewerker zijn. In de sport wordt hier (nog) niet altijd aan voldaan.

ARNHEM - 6 april 2018

Een preventiemedewerker is een medewerker binnen uw organisatie die zich bezighoudt met de veiligheid en gezondheid op de werkvloer en wordt benoemd met instemming van de OR of personeelsvertegenwoordiging (art. 27, lid 1 t/m 3 van de WOR). Om uw sportorganisatie te voorzien van de juiste handvatten en kennis organiseert de WOS op verzoek van haar leden een gecertificeerde training: Preventiemedewerker Basis op dinsdag 26 april.

Inhoud training
In deze arbotraining doet uw preventiemedewerker de kennis en vaardigheden op om de werkgever te helpen bij het garanderen van de veiligheid en gezondheid van werknemers, klanten en gasten. Centraal in de training staan:
 • taak en rol preventiemedewerker;
 • uitleg Arbowet;
 • risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E);
 • veranderingen stimuleren.
De training is bestemd voor (toekomstige) preventiemedewerkers en wordt mede mogelijk gemaakt door het arbeidsmarktfonds Samen Presteren. De groep bestaat uit maximaal 12 deelnemers.

Kostenvoordeel
De training wordt in-company georganiseerd door de WOS voor de sportsector en biedt daarmee verschillende voordelen: de training wordt afgestemd op de doelgroep en dus ook op uw organisatie. Daarnaast bespaart u veel geld. Een in-company-training is namelijk in verhouding een stuk voordeliger, dan wanneer de deelnemers zich opgeven voor training met een open inschrijving. Het tarief van de open-training Preventiemedewerker basis is € 675,- excl. BTW. U kunt deze nu voor € 120,- excl. BTW volgen (incl. lunch), mede dankzij de bijdrage van Samen Presteren, het arbeidsmarktfonds voor de sportsector.

Praktische informatie
Datum: 26 april 2018
Tijd: 09.30 - 16.00 uur (inloop vanaf 09.00 uur)
Locatie: De Weerelt, Orteliuslaan 1041, 3528 BE Utrecht
Kosten: € 120,- excl. BTW (incl. lunch)
Aanmelden

Programma
Het ochtendprogramma omvat basiskennis over de Arbowet en de taak en rol van de preventiemedewerker. De volgende onderwerpen komen aan bod:
 • Hoe is de structuur van de Arbowet, het Arbobesluit, de arboregeling, de arbobeleidsregels en de arbocatalogus?
 • Hoe organiseer je de deskundige bijstand door een preventiemedewerker?
 • Welke taken en rollen zijn hierbij te onderscheiden?
 • Welke (tegen)spelers kan de preventiemedewerker tegenkomen in zijn/ haar sportorganisatie en van buiten?
Het middagprogramma behandelt de risico-inventarisatie en evaluatie speciaal ontwikkeld voor de branche: de Sport RI&E, de Kantoren RI&E en het arbobeleid. Ook komt aan bod hoe de preventiemedewerker veranderingen op arbeidsomstandigheden-terrein stimuleert. De volgende onderwerpen worden behandeld:
 • Het uitvoeren van een RI&E en de mogelijkheden van de branche RI&E en de Kantoren RI&E
 • Hoe worden prioriteiten gesteld en wanneer is het plan van aanpak dan volledig?
 • Hoe gaat de toetsing van de RI&E in zijn werk?
 • Hoe kan de preventiemedewerker maximaal de nodige veranderingen beïnvloeden? Wat is daarvoor nodig aan motivatie, organisatie en strategie?
Aan de hand van officiële publicaties leert de preventiemedewerker de relevante informatie eruit te filteren. De opdrachten zijn gebaseerd op eigen vragen en vragen van andere deelnemers werkzaam in de sport.

Certificaat
Deelnemers krijgen na afloop van de training een certificaat van deelname.

Meer informatie en vragen?
Meer informatie over de preventiemedewerker, taken, verantwoordelijkheden en verplichtingen. Voor verdere vragen neem contact op met Nischa Janssen, beleidsadviseur bij de WOS via 06-51315659 of via de email: n.janssen@sportwerkgever.nl

Nieuwsarchief

Nieuws

Nieuwsbrieven