Spring naar content

Als young professional meteen stappen zetten: "De opleiding Sport van Morgen gaf me wat ik zocht." | In gesprek met... #1

Terug


De Sport van Morgen is met meer dan honderd voormalige deelnemers één van de meest succesvolle opleidingen voor professionals in de sport. Aan de hand van persoonlijkheidstesten, kennis uit de psychologie en coaching van (oud) topsporters ga je aan de slag met jouw ontwikkelprofiel.

De opleiding Sport van Morgen is bedoeld voor elke sportcollega die behoefte heeft aan meer inzichten in zijn/haar rol, kwaliteiten en potentie, van young professional tot ervaren. In deze editie van ‘In gesprek met…’ vertelt Manon Gravesteijn (24), opleidingscoördinator bij het Watersportverbond, over haar deelname.

Nadat Manon in 2022 de Hotelschool the Hague afrondde, lonkte het werken in de sport. Als groot kite- en zeilliefhebber en met een stage bij TIG Sports in de rugzak was de sport dé kans om passie en werk te combineren. Die zoektocht mondde niet verrassend uit in een eerste functie bij het Watersportverbond als CWO-coördinator, waarna ze zich ook snel bij het team evenementen van Jong Oranje Young Professionals voegde.

Naarmate je meer werkervaring opdoet, leer je jouw rol in het werk steeds meer begrijpen. En, zoals altijd, horen daar ook de nodige uitdagingen bij: “Ik deed mee omdat ik enerzijds echt goed weet wat ik leuk vind en waar ik naartoe wil groeien, maar anderzijds mijzelf nog veel beter wilde leren kennen. Met deze nieuwe inzichten snap ik waar mijn ideeën vandaan komen en kan ik betere keuzes maken.”

Over de opleiding: “De diepgang is soms confronterend, maar zó waardevol.”
De opleiding bestaat uit groepsdagen, masterclasses en één-op-één coaching . “Die combinatie versterkt elkaar, omdat ik ook door de ideeën van de andere deelnemers meer inzicht kreeg in mijn ontwikkelprofiel. Het is extreem waardevol om met elkaar over situaties in het werk te praten. Je herkent sommige dingen van elkaar, waardoor je elkaar direct kan helpen.”

De individuele coaching van (voormalig) topsporters biedt alle ruimte om even goed de diepte in te gaan. “De resultaten van mijn persoonlijkheidstest waren een leidraad door de hele opleiding. Dit kon soms ook echt confronterend of ongemakkelijk zijn, omdat ik tegen dingen aanliep waarvan ik tot dan toe niet wist hoe ik er mee om kon gaan. Dennis Warmerdam coachte gelukkig heel fijn en begripvol. Het continu doorvragen zette mij behoorlijk aan het denken, maar dat hielp enorm. Anders was ik nooit op die punten terechtgekomen.”

Het leven na de opleiding: “Meer duidelijkheid in hoe ik mijn carrière kan aanvliegen.”
De Sport van Morgen is er niet op gericht om je naar een andere functie te helpen, maar juist om je nu meer inzichten te geven in hoe jij je de komende tijd kan ontwikkelen. “Ik weet nu veel beter hoe ik bepaalde zaken moet aanpakken. Onduidelijkheid kan mij stress geven, dus ik heb echt geleerd zelf proactief te zijn om onduidelijkheden te verhelpen. Hetzelfde geldt voor mijn focus; ik doe niets liever dan met anderen werken. Misschien is dat wel heel sport-eigen, de professionele gezelligheid met elkaar. En toch kan ik soms beter voor mijzelf kiezen om dingen voor elkaar te krijgen.”

De editie van Manon (voorjaar 2024) had deelnemers van alle ervaringsniveaus. “Als starter herkende ik mij niet altijd in verhalen van de ervaren collega’s. Dat was in het begin lastig, maar uiteindelijk was het heel zinvol. Zij hebben namelijk ook in mijn schoenen gestaan. Daarom zou ik het ook absoluut aanraden aan andere young professionals. De combinatie van de coaching, masterclasses en voor mij al helemaal de groepsdagen met andere sportcollega’s hebben mij een stuk zekerder gemaakt in wie ik ben en wat ik wil.”

In september 2024 start de volgende editie. Wil je meer lezen, je inschrijven of eens het gesprek aangaan met anderen? Dat kan!