Spring naar content

Dennis Warmerdam: al dertien jaar aan de hockeytop, met hele diepe dalen

Terug

Dennis Warmerdam debuteerde als 16-jarige bij Pinoké op het hoogste hockeyniveau van Nederland, werd Europees kampioen met Jong Oranje en was daar aanvoerder, won met Bloemendaal de Euro Hockey League en werd international van het grote Oranje. Een sprookje, zo klinkt het althans. Niets is minder waar. In 2018, in de bloei van zijn carrière, maakte een zeldzame vorm van kanker zijn dierbare hockeyleven onmogelijk.

In de opleiding Sport van Morgen zet jij je volgende stappen in je ontwikkeling als professional in de sport. En dit doe je niet alleen. Samen met ambitieuze sportcollega’s ga je aan de slag met je persoonlijke en leiderschapsvaardigheden, onder begeleiding van coaches uit de topsport. Maar wie zijn dit eigenlijk? We vertellen je het bijzondere verhaal van Dennis Warmerdam (29), professioneel tophockeyer en voormalig international.

Toen Dennis in 2018 de diagnose kreeg, werd al vrij snel duidelijk dat de ziekte en hockey niet samengingen. In een emotionele laatste wedstrijd met zijn toenmalige club Pinoké werd op een grootse manier afscheid genomen van de sport. Nooit meer hockey was het vooruitzicht. Een zeer succesvolle en unieke operatie maakte alsnog het onmogelijke mogelijk. Dennis kon voorzichtig aansterken en had één doel in zijn hoofd: terug het veld op. En zo geschiedde. Wat nooit voor mogelijk werd gehouden gebeurde toch, Dennis knokte zich terug bij Pinoké, maakte een mooie transfer naar Bloemendaal én werd alsnog international.

Omgaan met hoge pieken en diepe dalen
In twaalf jaar Pinoké heeft Dennis alles meegemaakt. De club ontwikkelde zich razendsnel, wat zorgde voor prachtige momenten, maar ook grote uitdagingen. “Het was tien jaar lang een proces van telkens nét niet de eindstreep halen, maar toch elk jaar weer een kleine stap vooruit te zetten. Dit heb ik echt als iets speciaals ervaren. Toen het besef kwam dat het draait om teameffort en dat iedereen een unieke bijdrage heeft, begon alles op zijn plek te vallen.”

“Structureel succes komt met kleine stappen, waarbij je soms lang moet volhouden om je doelen te bereiken.”

In 2022 was Dennis na twaalf jaar toe aan een nieuwe omgeving en vertrok hij naar topclub Bloemendaal. Daar won hij de Euro Hockey League, de grootste Europese prijs voor clubteams. Tegelijkertijd maakte hij een moeilijke periode door als international, waar hij tussen wal en schip raakte. “Het was teleurstellend om telkens niet in de wedstrijdselectie te zitten voor hoofdtoernooien, wat me zelfs op het WK in India naar de tribune verwees. Het is moeilijk als je het hele jaar je volledig toewijdt aan de sport en als team naar een gezamenlijk doel werkt, zoals presteren op het WK, en dan als speler niet in het veld staat.”

Ondanks de tegenslagen leerde hij ontzettend veel. “Het is echt belangrijk om bewust te genieten van je reis naar je doelen. Het zijn óók de momenten naar de top die je moet koesteren. Daarnaast realiseerde ik mij steeds meer hoe belangrijk elk individu is in een groep. Als sporter ben je vaak gefocust op je eigen rol, maar nu kon ik het grotere plaatje van een team zien. Dit heeft me bewuster gemaakt van hoe belangrijk het is om iedereen bij het team te betrekken, ook de spelers die misschien minder op de voorgrond staan maar achter de schermen net zo belangrijk zijn.”

“Het gaat niet alleen om het bereiken van je doel, maar ook om HOE je daar komt.”


Topsportontwikkeling tijdens de Sport van Morgen
Zijn uitgebreide ervaringen binnen het hockey, van leidende aanvoerder tot wisselspeler, maakt dat Dennis elke soort ontwikkeling als individu en team kent en heeft doorgemaakt. Al die kennis wil hij nu overbrengen tijdens de opleiding Sport van Morgen: “Als sporters begrijpen we allemaal dat ontwikkeling een essentieel onderdeel is, en het is vanzelfsprekend dat we training en coaching krijgen. Voor de mensen om en rondom de sport geldt hetzelfde. De opleiding biedt een unieke kans om, net zoals de sporters, persoonlijk en professioneel te groeien en uiteindelijk het beste uit onze eigen carrière te halen.”

Naast zijn werk bij Fanbased, waar hij nu 3 jaar zit, is Dennis nog altijd actief bij Bloemendaal. Daarom kan hij alles wat hij daar gisteren heeft geleerd, vandaag meteen toepassen binnen de opleiding. Dat het hele Fanbased team de topsport mindset heeft, helpt daar ontzettend bij. “Al onze coaches zijn (ex) topsporters. We ademen met z’n allen echt sport. Zeker voor de Sport van Morgen, waarin de deelnemers uit onze favoriete sector komen, is dat de ideale combinatie.”

Die verbinding met sport, bij coaches, deelnemers en op inhoud, maakt het programma uniek. “De opleiding heeft daarin echt iets bijzonders. De deelnemers en coaches delen dezelfde passie, waardoor de groep elkaar goed begrijpt. Bovendien zorgt de afwisseling tussen individuele coaching, groepsbijeenkomsten en (online) masterclasses ervoor dat we echt iets kunnen betekenen.”

Impact maken
Sport van Morgen deelnemers hebben al werkervaring en hebben daarom al de nodige stappen gezet. “Ze begrijpen als geen ander hoe ze doelen moeten stellen. Het draait echter niet alleen om het doel op zich, maar vooral om hoe je dat doel gaat bereiken. Wat is jouw unieke bijdrage, waar liggen jouw kwaliteiten, ook als de druk het hoogste is? Tegenslagen en stress onvermijdelijk, zowel in de sport als in het werkende leven. Wat echter telt, is ‘hoe je ermee omgaat’, welk gedrag vertoon jij.”

Als je jouw plek kent en weet hoe jij je tot de ander verhoudt, kan je pas echt impact maken. “Dat is absoluut mijn nummer één les uit de topsport en dat hoop ik over te brengen binnen de opleiding. Je kunt echt goed presteren als je een speciale plek in het team vindt waar jouw unieke kwaliteiten opvallen. Ontdek wie je bent als sporter en professional, zodat je op de juiste positie staat en echte waarde kunt toevoegen aan het team.”

Ben jij klaar voor jouw volgende stap? De inschrijving voor jubileum editie 10 is geopend! Lees meer over het programma op www.sportwerkgever.nl/sportvanmorgen.