Spring naar content

Met Europese samenwerking groeien we als sportsector ook in Nederland. Collega Jeftha: "Europa leert van ons, maar wij ook zeker van hen." | Blog #6

Terug

Elke maand duiken we in de bezigheden van één van onze collega’s. Dit doen we aan de hand van onze kerntaken: regie voeren op de CAO Sport, het zijn van een kennisknooppunt voor de sector en belangenbehartiging. 


Deze blog is geschreven door Jeftha Hanemaaijer, beleidsmedewerker bij Werkgevers in de Sport (WOS).

We zijn gegroeid als Werkgevers in de Sport (WOS), dat is je vast al opgevallen. Sterker nog, we zijn in 2022 verdubbeld als organisatie. In die periode werkte ik – naast mijn master Sportbeleid en Sportmanagement aan de UU (Universiteit Utrecht) – al twee dagen bij de WOS als projectmedewerker. Op 1 juli was het tijd voor de volgende stap: afgestudeerd en fulltime in dienst bij de WOS! Hoogste tijd om je meer te vertellen over een deel van mijn werkzaamheden: Europese belangenbehartiging en samenwerking.

In september 2021 begon ik, na de bachelor Bestuurs- & Organisatiewetenschap, aan mijn master Sportbeleid & Sportmanagement aan de Universiteit in Utrecht. Sindsdien ben ik ook actief bij de WOS. In mijn eerste masterjaar als stagiair, daarna als parttime medewerker. Het is een route die bij de WOS vaker wordt bewandeld, van USBO-stagiair tot medewerker. Dat ook ik na mijn master fulltime kon blijven plakken, is voor mij een schot in de roos. 

Europese samenwerking
Een van de trajecten waar ik vanuit de WOS samen met collega Esmee verantwoordelijk voor ben, is Europese belangenbehartiging en samenwerking. De afgelopen tijd hebben we met jullie gedeeld hoe we ook op Europees niveau samenwerken en de belangen van onze Nederlandse sector behartigen. Dit doen we als lid en partner van the European Association for Sport Employers (EASE) en the European Observatoire for Sport Employers (EOSE). Binnen beide samenwerkingen richten we ons op het delen van de Nederlandse kennis met Europa, maar ook het ophalen van kennis en kunde van de andere aangesloten partnerorganisaties uit onder andere Zweden, Frankrijk, Portugal en het Verenigd Koninkrijk. 

Wat mij opvalt? Hoe sterk we al staan binnen Nederland. Onze aanwezigheid wordt zeer gewaardeerd en ook onze inbreng op thema’s wordt vaak gezien als erg waardevol. Als er wordt gevraagd naar hoe we in Nederland dingen regelen, is het mooi om te kunnen refereren naar bestaande initiatieven. Zo hebben we tijdens het FORMS project van EOSE geduid hoe er in Nederland is omgegaan met de opkomst van het hybride werken na de corona crisis en hoe de door de WOS ontwikkelde “Routekaart Hybride Werken” een hulpmiddel is voor sportwerkgevers in Nederland om op een gestructureerde en laagdrempelige wijze te komen tot een bij jouw organisatie passende manier van werken. Ook de manier waarop wij het leiderschap in de sport willen versterken, onder andere door middel van het leiderschapsprogramma dat we in Nederland neerzetten, kan op veel interesse rekenen vanuit partnerorganisaties in Europa. Tegelijkertijd leren we ook hoe in andere landen in de sport wordt gewerkt. Andere arbeidsvormen, zoals het delen van werknemers (‘employee sharing’) en het op vouchers gebaseerde werk, zijn in andere Europese landen, zoals Portugal en Frankrijk, populairder dan hier. De manier waarop zij dat toepassen is een van de voorbeelden van hoe wij inspirerende Europese kennis naar Nederland willen halen. De komende jaren zullen wij op verschillende manieren kennis blijven brengen en ophalen in Europa rondom de projecten van EOSE en EASE. De focus ligt de komende tijd op een tweetal projecten, die hieronder zijn uitgewerkt.   

Nieuwe arbeidsvormen in de sport
EOSE, dat zich richt op sportwerkgeverschap in Europa, houdt zich momenteel bezig met opkomende arbeidsvormen in de sport. Diverse partnerorganisaties van EOSE, dat in totaal leden uit meer dan twintig Europese landen heeft, hebben in kaart gebracht welke arbeidsvormen in het eigen land vaak gebruikt worden en opkomend zijn. Partners uit onder andere Frankrijk, Luxemburg, België en Portugal doen hieraan mee. De komende jaren wordt het onderzoek geïntensiveerd, met als doel om de toegevoegde waarde van nieuwe arbeidsvormen te beoordelen, beleidsmakers in de sport hierin mee te nemen en sportorganisaties te helpen om succesvolle arbeidsvormen te implementeren. 


Een inclusieve Europese sportsector
Momenteel werken we met EASE, dat zich bezighoudt met de belangenbehartiging van nationale sportorganisaties op Europees niveau, en de aangesloten partijen aan een groot onderzoek op inclusie. Tijdens de afgelopen Algemene Vergadering in Keulen, waar ik namens de WOS bij aanwezig was, hebben we de koppen weer bij elkaar gestoken. We brengen gezamenlijk in kaart hoe inclusief de Europese arbeidsmarkt sport is. Er worden op nationaal niveau gesprekken gehouden met allerlei sportorganisaties om met elkaar de sector inclusiever te maken. Vervolgens worden alle initiatieven en resultaten uit Europa samengebracht. Dit is ook weer een mooi voorbeeld van hoe alle Europese ledenorganisaties van EASE kennis met elkaar uitwisselen. Alles met als doel om de Europese sportsector naar een hoger niveau te tillen.

Het vervolg
De komende tijd blijven we als WOS inzetten op Europese samenwerking. We geloven er namelijk heilig in dat het goed is om Europese partners te hebben, elkaar op de hoogte te houden van recente ontwikkelingen en vooral van elkaar te leren. Voor de projecten die we draaien met EOSE en EASE is het ook de bedoeling dat er in de komende jaren een aantal partnerorganisaties naar Nederland komen. Een mooi moment om hen te laten zien wat voor prachtig sportland we zijn. We houden je natuurlijk op de hoogte via onze communicatiekanalen zoals website, nieuwsbrief en LinkedIn. Als je vragen hebt, kan je mij altijd bereiken via j.hanemaaijer@sportwerkgever.nl