Spring naar content

Update: Handhaving op schijnzelfstandigheid, wat moet je weten?

Terug

December 2024 – In november hebben we dit artikel geschreven over de handhaving op schijnzelfstandigheid van de Belastingdienst per 1 januari 2025 en hoe je je daar het beste op kunt voorbereiden. Heb je die nog niet gelezen? Lees het artikel en weet direct hoe jij straks klaar bent voor een eventuele controle. Naar aanleiding van dat artikel en nieuwe ontwikkelingen, brengen we je graag weer op de hoogte.

Lees ook:

Terugblik kennissessie NOC*NSF

Omdat het een belangrijk dossier is, trekken we samen met NOC*NSF op en gebruiken we elkaars expertise. Daarom hebben we je ook geadviseerd de kennissessie van NOC*NSF te volgen. Deze vond plaats op 3 december. Hier vind je een terugblik van deze presentatie.

Richtlijn kwalificatie opleiders en scheidsrechters

Tijdens deze sessie hebben de Belastingdienst en belastingadviesorganisatie RSM de deelnemers bijgepraat over de ontwikkelingen op dit gebied. De sessie belichtte de belangrijkste fiscale en juridische aandachtspunten bij het werken met zzp’ers. Ook werden praktijkvoorbeelden uit de sport besproken waarbij er nog wel onduidelijkheid bestond over de vraag of er bij de werkrelatie met opleiders, docenten en scheidsrechters schijnzelfstandigheid aan de orde is.

NOC*NSF heeft aangegeven binnenkort hierover een richtlijn te publiceren. Zodra deze beschikbaar is, zullen wij deze ook delen.

Vooroverleg Belastingdienst

Twijfel je over de kwalificatie van bepaalde werkrelaties binnen jouw organisatie en wil je niet wachten op de richtlijn? Dan kun je er ook voor kiezen hierover vooroverleg te voeren met de Belastingdienst (zie ook in terugblik).

De Belastingdienst geeft door middel van een vooroverleg vooraf zekerheid over de toepassing van wet- en regelgeving. Dit kan handig zijn, want dan weet je vooraf waar je aan toe bent. Bij het vooroverleg vindt er een overleg plaats tussen jouw organisatie en de Belastingdienst. Uiteindelijk zal de Belastingdienst een standpunt innemen over de manier waarop het recht in jouw specifieke geval moet worden toegepast. Zo kun je als organisatie voorwaardelijke zekerheid krijgen over de gevolgen van jouw gekozen contractvorm. Voorwaarde is dan dat de werkelijkheid niet afwijkt van de situatie zoals deze in een vooroverleg geschetst is.

Meer informatie over dit vooroverleg vind je hier.

Op een andere wijze de werkrelatie vormgeven?

Blijkt voortzetting van de zzp-overeenkomst geen legitieme optie meer te zijn, en vraag je je af hoe je de werkrelatie kunt ombuigen? Dan is het goed om te weten dat de Raad van State op 11 november 2024 een advies heeft uitgebracht over onder andere het Wetsvoorstel Meer Zekerheid voor Flexwerkers. We hebben hier eerder een artikel over geschreven.

De Raad van State concludeerde dat een fundamentele aanpak om de arbeidsmarkt toekomstbestendig te maken ontbreekt. Zo is er bijvoorbeeld twijfel over de effectiviteit van een verbod op oproepcontracten.

De minister van SZW is nu aan zet om te beslissen of hij de voorstellen van de Raad van State overneemt, en zo ja, welke. Zodra de wetsvoorstellen zijn aangepast, worden deze ter behandeling naar de Tweede Kamer gestuurd. Hoewel 1 januari 2026 nu nog de beoogde inwerkingtredingsdatum is, is het gezien de adviezen van de Raad van State onzeker of deze datum haalbaar is en op welke wijze nu uiteindelijk de flexibiliteit rondom arbeidsovereenkomsten wordt vormgegeven. 

Hulp nodig?

Er wordt in de sport veel gewerkt met ZZP’ers. De vraag voor jouw organisatie is ook wellicht ‘Kan dat nog per 1 januari 2025?’. En zo niet, hoe kan ik dan de werkrelatie zorgvuldig ombuigen? Daar is geen makkelijk antwoord op, maar het is zeker zaak dat goed in beeld te krijgen. 

Naast het bovengenoemde vooroverleg met de Belastingdienst kun je ook contact opnemen met onze juridische beleidsadviseur, Eva van den Berg (e.vandenberg@sportwerkgever.nl). Zij kan je voorzien van eerstelijnsadvies en, indien nodig, doorverwijzen naar een gespecialiseerde advocaat, Babs Dubois van LOYR Advocaten.