Spring naar content

Belangenbehartiging

Onze activiteiten

De afgelopen twee jaar heeft onze rol binnen belangenbehartiging (‘public affairs’) zich flink ontwikkeld. We worden steeds vaker aangesproken op en bevraagd over onze activiteiten rondom wetgeving en arbeidsmarktvraagstukken. Daarnaast is er vanuit de sector veel tijd en energie gestoken in campagnes om sport en bewegen op de politieke agenda te krijgen en te houden. Voorbeelden hiervan zijn mooie initiatieven als ‘Sport gaat niet vanzelf’ en ‘Nederland verliest, met de btw-verhoging op sport!’. Deze activiteiten ontstaan vanuit individuele organisaties en het samenwerkingsverband Politieke Werkgroep Sport (PWS), waar wij ook bij zijn aangesloten.

De aanpak
Vanuit onze PWS-deelname is bij ons de behoefte ontstaan onze public affairs activiteiten opnieuw te stroomlijnen: wanneer stappen we wel en niet in? De afgelopen maanden hebben we dit geconcretiseerd. Onze nieuwe focus voor 2025 geeft richting aan onszelf en geeft onze leden duidelijkheid over wanneer ze van ons mogen verwachten dat wij zaken oppakken richting de politiek.

Wij richten onze activiteiten op politieke ontwikkelingen die onze arbeidsmarkt Sport & Bewegen raken. Een concreet voorbeeld hiervan is het wetsvoorstel ‘Verbetering zekerheid flexibele arbeidskrachten’. We hebben samen met andere sportorganisaties en individueel meermaals met de politiek contact gehad over de gevolgen voor onze eigen sector. Dit doen wij via position papers en persoonlijke gesprekken. Bovendien monitoren we de ontwikkelingen rondom het wetsvoorstel ‘Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar)’ en handelen we daarop indien nodig.

Natuurlijk zetten we ons ook in voor het stimuleren van sport en bewegen in Nederland. Echter kiezen we daar voor een andere aanpak. Richting Den Haag nemen we daarin niet het voortouw en blijven we op de achtergrond. Wel delen we via diverse publieke kanalen onze mening over (bijvoorbeeld) de verhoging van de kansspelbelasting en de btw en verspreiden en steunen we initiatieven als ‘Sport gaat niet vanzelf’.

Lees meer over onze aanpak in onze reactie op de kabinetsplannen (september 2024).

Human Capital Agenda Sport (HCA)
De WOS maakt samen met veel andere partijen uit de sport deel uit van de Human Capital Agenda Sport, gefaciliteerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS). De HCA is een samenwerkingsverband van partijen uit de sector Sport & Bewegen, het onderwijs en het ministerie van VWS. Vanuit een gezamenlijke visie wordt gewerkt aan het versterken van de arbeidsmarkt Sport & Bewegen.

Op 1 juni 2023 heeft de HCA hun visie op de toekomst van de arbeidsmarkt sport vastgesteld. De sector, waarin 100.000 mensen werken, kenmerkt zich door veel kleine cao’s, te veel kleine banen, gemiddeld mindere arbeidsvoorwaarden dan in aanpalende sectoren en een (te) hoge uitstroom op jonge leeftijd. De deelnemers aan Human Capital Agenda tafel hebben de ambitie om dit beeld te veranderen. De inzet is dat de kwaliteit van de dienstverlening in de sector aanzienlijk gaat stijgen. Dit is een cruciale randvoorwaarde om de betekenis van sport en bewegen in de samenleving te vergroten. De belangrijkste doelen uit de visie zijn:

  • Meer loopbaanmogelijkheden;
  • Het vergroten van de gemiddelde omvang van de banen in de sector;
  • Een functiehuis voor de gehele sector;
  • Betere aansluiting op de arbeidsmarkt van aanpalende sectoren zoals het onderwijs, de
    kinderopvang en de zorg zodat uitwisseling en combinatiebanen eenvoudiger worden;
  • Ontzorging van vrijwilligers.


Parallel aan de ontwikkeling van de visie zijn er al diverse activiteiten in gang gezet, zoals een CAO-vergelijking, een toolkit voor professionaliseren van sportverenigingen (op basis van best practices), ontwikkeling van functie en opleidingsprofielen (mbo en hbo), samenwerking met andere sectoren en de ontwikkeling van één functiehuis.

Vragen
Heb je vragen over onze belangenbehartiging? Neem contact op met Berend, via b.keehnen@sportwerkgever.nl.