Spring naar content

Handhaving Belastingdienst per 2025

Thema’s

Wat houdt de handhaving van de Belastingdienst per 2025 in?

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst actief handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat zij controleren of opdrachtnemers daadwerkelijk als zelfstandigen werken of feitelijk in een dienstverband verkeren. Als de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is van een dienstbetrekking, kan dit leiden tot naheffingen voor loonbelasting en premies werknemersverzekeringen. Dit kan aanzienlijke financiële gevolgen hebben voor de organisatie, zoals het betalen van achterstallige belasting en boetes.

De Belastingdienst kan in 2025 controle uitvoeren op basis van bestaande arbeidsrelaties. Dit maakt het extra belangrijk om te zorgen dat de arbeidsrelaties in jouw organisatie goed geclassificeerd zijn, zodat je bij een controle kunt aantonen dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid.

Waarom moet ik mij voorbereiden? Wat zijn de gevolgen als ik dit niet doe?

Het niet goed voorbereiden op deze handhaving kan voor werkgevers ernstige gevolgen hebben:

  • Financiële naheffingen: Als de Belastingdienst vaststelt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, kan dit leiden tot het in rekening brengen van loonbelasting en werknemersverzekeringspremies over de afgelopen jaren.
  • Boetes: Indien de Belastingdienst oordeelt dat een organisatie niet adequaat heeft gehandeld om schijnzelfstandigheid te voorkomen, kunnen er vergrijpboetes opgelegd worden.
  • Reputatieschade: Naast de financiële en juridische gevolgen kan de negatieve publiciteit over schijnzelfstandigheid schadelijk zijn voor de reputatie van jouw organisatie, vooral in de sportsector waar de integriteit van arbeidsrelaties belangrijk is.
  • Kosten voor juridische procedures: Indien een controle oordeelt dat een arbeidsrelatie niet correct is geclassificeerd, kunnen er juridische kosten ontstaan om dit aan te vechten.

Door op tijd actie te ondernemen, kun je deze risico’s aanzienlijk verkleinen en mogelijke naheffingen of boetes voorkomen.

Kunnen de modelovereenkomsten van de sport nog worden gebruikt?

Ja, de modelovereenkomsten voor de sportsector blijven geldig tot 14 oktober 2027. De Belastingdienst verlengt momenteel geen bestaande overeenkomsten meer. Als gevolg van een aangenomen motie heeft de Belastingdienst bevestigd dat al bestaande overeenkomsten, zoals die in de sport, hun geldigheid tot hun einddatum behouden. Dit betekent dat er voor de modelovereenkomsten voor de sport niets verandert tot 14 oktober 2027.

Let op: Enkel gebruikmaken van de modelovereenkomst is onvoldoende voor de Belastingdienst om de arbeidsrelatie ook als een overeenkomst van opdracht te kwalificeren. Zorg ervoor dat de feitelijke uitvoering van de werkzaamheden overeenkomt met de afspraken in de overeenkomst. Dit kun je doen door altijd de keuzehulp van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te gebruiken. Deze tool biedt zekerheid als zowel opdrachtgever als opdrachtnemer werken zoals beschreven in de overeenkomst.

Wat is de relatie tussen de Belastingdienst handhaving en de VBAR per 2026?

De VBAR-wetgeving, die vermoedelijk op 1 januari 2026 in werking treedt, biedt meer duidelijkheid over wanneer iemand als zelfstandige wordt aangemerkt en wanneer sprake is van een arbeidsovereenkomst. De handhaving door de Belastingdienst per 2025 en de VBAR vullen elkaar aan. De Belastingdienst blijft controleren of arbeidsrelaties goed zijn geclassificeerd, terwijl de VBAR een juridisch kader biedt voor de beoordeling van arbeidsrelaties. Het is belangrijk om te begrijpen dat de handhaving door de Belastingdienst vooral kijkt naar de feitelijke uitvoering van de arbeidsrelatie, terwijl de VBAR drie gelijkwaardige criteria hanteert om te bepalen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst of zelfstandigheid.

Door je nu voor te bereiden op zowel de handhaving door de Belastingdienst als de VBAR, kun je risico’s voor je organisatie minimaliseren en er zeker van zijn dat je arbeidsrelaties correct zijn geclassificeerd.

Aanvullende vragen

Heb je als sportorganisatie vragen over dit thema? Neem dan contact op met onze juridisch beleidsadviseur Eva, via e.vandenberg@sportwerkgever.nl. We denken graag met je mee.

over dit thema? Neem dan contact op met onze juridisch beleidsadviseur Eva, via e.vandenberg@sportwerkgever.nl. We denken graag met je mee.